نقش ملکه انگلیس در کودتای 28 مرداد

به گزارش اکسپرس بلاگ، طبق اسنادی که به تازگی کشف شده، الیزابت دوم، ملکه بریتانیا نقشی مهم اما بنابر ادعای مطرح شده ناخواسته در کودتا علیه نخست وزیر وقت ایران در سال 1332 ایفا نموده است.

نقش ملکه انگلیس در کودتای 28 مرداد

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، طبق اسنادی که به تازگی توسط یک مورخ کشف شده، ملکه انگلیس در کودتای 28 مرداد سال 1332 که برای برکناری دولت محمد مصدق طرح ریزی شد، نقشی مهم ایفا نموده است، نقشی که در گزارش یک روزنامه انگلیسی ادعا شده ناخواسته و ناشی از اشتباه آمریکایی ها بوده است.

روزنامه انگلیسی دیلی میل گزارش داد در سال 1953 آنتونی ایدن، وزیر خارجه وقت انگلیس در حال برنامه ریزی کودتایی علیه محمد مصدق، نخست وزیر ایران بود. مصدق دو سال قبل از آن، رای موافق به نفع ملی کردن میادین نفتی ایران به دست آورده بود.

بنابر این گزارش، برای بازگرداندن کنترل انگلیس بر نفت ایران، ایدن می خواست مصدق را با شاه که متحد قدرت های غربی از جمله فرانسه، آمریکا و انگلیس بود، جایگزین کند. اما شاه که مجاب نشده بود، ترجیح می داد زندگی بی دغدغه تری را در تبعید بگذراند. او بعد از برکناری، زندگی در ایتالیا را شروع نموده بود.

بر اساس گزارش فوق، ایدن که به دنبال راهی برای متقاعد کردن شاه بود، تلگرافی را به واشنگتن فرستاد و از آن ها خواست با اعمال فشار بر شاه، وی را مجبور نمایند در ایران بماند تا کودتا انجام گردد. ایدن در آن موقع سوار کشتی لوکس آراِم اِس کوئین الیزابت بود که اقیانوس اطلس را می پیمود.

بعد از آن، تلگرافی از آمریکا به سفیر واشنگتن در تهران ارسال شد که محتوای آن، این بود: وزارت خارجه امروز عصر به ما اطلاع داد پیغامی را از ایدن که از سوی ملکه الیزابت ارسال شده بود، دریافت نموده که در آن ملکه درباره تحولات اخیر در ارتباط با شاه ابراز نگرانی نموده و در عین حال ابراز امیدواری نموده که بتوان راهی را برای منصرف کردن وی (شاه) از ترک ایران پیدا کرد.

ادعای مطرح شده این است که مقامات آمریکایی به قدری پیغام ایدن را بد برداشت کردند که تصور کردند وی از طرف ملکه الیزابت این سخنان را گفته و متوجه نشدند که نام کشتی ای که وی بر آن سوار بوده ملکه الیزابت بوده است.

ریچارد آلدریچ یکی از مورخانی که این اسناد مهم را در آرشیو واشنگتن یافته به نشریه تایمز انگلیس گفت: در 40 سال کار من به عنوان مورخ، این شگفت آورترین مجموعه اسنادی است که تا به امروز دیده ام.

لوی هندرسون سفیر آمریکا سپس در حالی که شاه ایران آماده فرار بود، با همراهان وی ملاقات کرد. او در تلگرافی نوشت به وزیر ارشد شاه گفته که به نفع کشور است که شاه در ایران بماند. او اضافه کرد که به این وزیر گفته پیغامی را از شخصیتی که با شاه روابط محبت آمیز ای دارد دریافت نموده که این شخصیت هم تلویحاً گفته بهتر است که شاه در ایران بماند.

پروفسور آلدریچ گفت شکی نیست که شاه از توضیحات سفیر متوجه شد که منظور وی از آن شخصیت، الیزابت دوم بوده است. شاه در سفری به انگلیس در سال 1948 با ملکه که هنوز ملکه نشده بود، ملاقات نموده بود.

بنابر این گزارش، شاه پس از آن، تصمیم به ماندن گرفت و کودتا با موفقیت انجام شد. مصدق در اوت 1953 برکنار شد.

به نوشته دیلی میل، آمریکایی ها خیلی زود متوجه اشتباه عظیم دیپلماتیک خود شدند، اما آن را مخفی کردند. در تلگرافی که بعداً از سوی مقامات این کشور به جان فاستر دالس، وزیر خارجه رئیس جمهور آیزنهاور ارسال شد، آن ها عمیقاً در مورد این اشتباه ابراز تاسف کردند.

گردشگری: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 17 مهر 1400 بروزرسانی: 17 مهر 1400 گردآورنده: expresblog.ir شناسه مطلب: 4720

به "نقش ملکه انگلیس در کودتای 28 مرداد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش ملکه انگلیس در کودتای 28 مرداد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید